Haber

Bodrum Torba Altyapı Projesi Açıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde yapılan Torba, Yalı, Kızılağaç, Çiftlik Bölgesi’ndeki kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisi hizmete açıldı.

Türkiye’nin ve Muğla’nın en değerli turizm merkezi Bodrum’da Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde inşa edilen Torba Atıksu Arıtma Tesisi ve Kanalizasyon bordür çalışmaları tamamlanarak hizmete açıldı.

Bodrum’un Torba, Yalı, Kızılağaç, Çiftlik Bölgesi ilk etap altyapı çalışmalarının açılış törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Rektör, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet katıldı. Aras ve misafirler katıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak projesi olan İçmeler Arıtma Tesisi ve Torba, Kızılağaç, Çiftlik Mahalleleri Kanalizasyon Projesi sayesinde bu bölgelerde yaşayan 7 bin 733 kişiye hizmet verecek. Yaz aylarında turizm tesisi ve ikinci konut nüfusu ile Tedavi Tesisinden hizmet alacak kişi sayısı 100 bine ulaşacak. Projenin hayata geçmesiyle birlikte Büyükşehir Belediyesi tarafından kanalizasyon şebekesine bağlı mahallelerden toplanması gereken atıksu gelirleri 27 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Böylece Büyükşehir Belediyesi uzun vadeli bir ödeme planı ile bir bölgeye daha kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisi kazandırdı.

Açılış töreninde konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Muğla Büyükşehir Belediyemiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Torba bölgesinin büyük ihtiyacı olan altyapı çalışmalarını ortak bir projede gerçekleştirdi. Torba’ya yapılan bu yatırım için Sayın Bakanımıza ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyemiz Turgutreis Atıksu Arıtma Tesisi, Gümüşlük Atıksu Arıtma Tesisi, Gümbet Atıksu Arıtma Tesisi en kısa sürede devreye alınacaktır. Bodrum’un arıtma tesisi kapasitesi yüzde 92’ye ulaşacak” dedi.

Başkan Gürün: “27 yıllığına atık su ücretini bakanlığa devrederek yatırımın maliyetini karşılayacağız”

Bodrum’daki altyapı sorununun yüzde 92’sinin çözüldüğünü belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gür, “Bakanlığımızla birlikte önemli bir hizmet olan Ölüdeniz’e ilk olarak arıtma tesisi kurduk. Burada arıtma tesisimizin kapasitesini artırarak Ölüdeniz sahilini koruma iradesini ortaya koyduk. Ölüdeniz’de şu anda arıtma ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmıyor. 2020 yılında burada temel atma töreninde beraberdik. İlk ünitenin bitmesinin ardından yine beraberiz. İnşallah Muğla’ya hizmetlerimiz birbirimizle konuşarak ihtiyaçlarımız doğrultusunda devam eder. Çünkü bu tesis Bodrum’da yaptığımız altyapı yatırımlarına baktığımızda çok değerli katkılar sağlıyor. Bodrum’un tamamına hitap eden kanalizasyon ve arıtma kapasitesini yüzde 46’dan yüzde 92’ye çıkarıyoruz. Bu tesis, şu anda yaptığımız işin yüzde 8 ila yüzde 10’una katkıda bulunuyor. Bakanlık ile protokolümüz 27 yaşında. Bu protokol sırasında ihtiyaç duyulduğunda kapasite ikiye katlanacaktır. 27 yıl boyunca atıksu bedelini bakanlığa vererek yatırımın maliyetini karşılamış olacağız.”

Gürün: Bodrum’daki altyapı kullanım oranını %46’dan %92’ye çıkardı. En kısa sürede %100’e ulaşmayı hedefliyoruz.

Bodrum başta olmak üzere il genelinde yaptıkları altyapı yatırımlarıyla büyük eksiklikleri giderdiklerini vurgulayan Başkan Gürün, Bodrum’da altyapı kullanım oranını yüzde 46’dan yüzde 92’ye çıkardıklarını ve bunu tamamlayacaklarını vurguladı. gerekli izin süreçleri tamamlandıktan sonra oran %100’e çıkar. . Gürün, “Kalkınma Planı’nın yetkisine baktığımızda Muğla’nın yüzde 25’i bakanlıkları planlama yetkisine sahip. Bunlardan biri de Kültür ve Turizm Bakanlığımız. Yani bir bölgeyi turizm alanı ilan etme ve projelendirme yetkisine sahiptir. Dileğimiz Çevre, Kültür ve Turizm Bakanlığı veya Özelleştirme idaresi tarafından yürütülen projelerin altyapısının da yapılmasıdır. Bodrum çok özel bir yer. Bu nedenle Bodrum’da ilimizin en büyük tesisi olan Turgutreis’e arıtma tesisini yapıyoruz. Ayrıca kanalizasyon projesinde de son noktaya geldik. Ayrıca Gümbet ve Gümüşlük arıtma tesislerini de yenileyerek kapasitelerini artırıyoruz. Bu çalışmalarla Bodrum’daki altyapı kullanım oranını %46’dan %92’ye çıkardık. %8 ile ilgili ÇED çalışmaları var. Bu sıkıntıları aşacağız ve mevcut yatırımlarımıza ek yatırımlar yapacağız. Bodrum’da altyapıyı yüzde yüz tamamlamış olacağız. Bugün açılışını yaptığımız tesisin Bodrum’umuza ve Muğla’mıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bakan Ersoy: Muğla Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği protokolü imzaladık

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye’nin ve dünyanın en değerli turizm destinasyonlarından biri olan Muğla’nın geleceğine güvenmek için adımlar atıyoruz. Bakanlığımızın yerel yönetimlerle işbirliği her zaman güçlü olmuştur. Muğla Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği protokolü imzalayarak, kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisi dahil olmak üzere altyapı yatırımlarına başladık. Toplam 42 km çalışma yapıldı. 20 bin m3 kapasiteli tesisi ilçemize kazandırdık. Bodrumumuza hayırlı olsun” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-yuregir.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu