Türkiye’yi etkisi altına alan depremde ölü sayısı artıyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde 5 bin 894 kişinin hayatını kaybettiğini, 34 bin 810 kişinin de yaralandığını bildirdi.
Oktay, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Depremde şu ana kadar 5 bin 894 vatandaşın hayatını kaybettiğini kaydeden Oktay, yakınlarına başsağlığı ve hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.
Deprem bölgelerindeki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayan Oktay, 34 bin 810 yaralı olduğunu, 5 bin 775 binanın yıkıldığını, 8 binin enkazdan kurtarıldığını kaydetti.
Yaralılara Allah’tan acil şifalar dileyen Oktay, “Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. altında Son vatandaşımıza ulaşana kadar bu çalışmalar devam edecek. Şu anda sahada toplam 16.139 arama kurtarma ekibi bulunuyor. Tüm il ve ilçelerimize sevk ettik” dedi.
Yerli ve yabancı ekipleri sahaya göndereceklerini belirten Oktay, bu gece de yoğun bir operasyonla Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’a ve belirli bölgelere havadan grup göndermeye devam edeceklerini bildirdi.
Oktay, bugünkü hava şartlarının hava operasyonlarına imkan verdiğini belirterek, “O da işimizi biraz kolaylaştırdı, daha hızlı yapmamızı sağladı” dedi. dedi.
“Tüm birimlerden 60 bin 218 kişi sahada”
Deprem bölgesinde 4 bin 794 iş makinesinin bulunduğunu, arama kurtarma ekiplerine yabancı ülkelerden 3 bin 251 kişinin katıldığını belirten Oktay, yurt dışından 2 bin 400 civarında arama kurtarma görevlisinin geleceğini söyledi.
Oktay, Türkiye’den bölgeye 1500’e yakın ilave arama kurtarma ekibi göndereceklerini bildirdi.
Tüm birimlerden toplam 60 bin 218 kişinin sahada görevlendirildiğini belirten Oktay, “Bütün arkadaşlarımız gece gündüz 24 saat esasına göre sahada çalışmalarını sürdürüyor.” söz konusu.
Oktay, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma ekipleri, Milli Savunma Bakanlığı ve ilgili tüm birimlerin bölgede olduğunu bildirdi.
Sahada 750 civarında vinç bulunduğunu kaydeden Oktay, bunların arama kurtarma ekiplerinin işini önemli ölçüde kolaylaştırdığını vurguladı. Oktay, deprem bölgesinde toplam 4 bin 794 aracın görev aldığını söyledi.
“Helikopterler gece çalışmalarına devam ediyor”
Tüm havalimanlarının kullanılmaya başlandığını belirten Oktay, özellikle Adana Havalimanı’nın lojistik anlamda çalışmaları hızlandırdığının altını çizdi.
Oktay, bugün 36 helikopter ve çok sayıda uçağın bölgede olduğunu, sadece şok bölgelerinde değil havadan da çalışmaların yapıldığını, gece görüşlü 16-17 helikopterin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.
Sahra hastanelerinin kurulduğu yerlerin olduğunu kaydeden Oktay, kısmen hasarlı hastanelerin de değerlendirildiğini, bunların Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Diyarbakır olduğunu söyledi.
Barınma konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerin imkanlarının kullanıldığını ifade eden Oktay, “Şu anda Milli Eğitim buradaki imkanları kullanarak 301 bin 502’ye ulaştı. Gençlik, Spor ve üniversiteler de 150 bin 368 vatandaşımız tarafından değer görüyor. 451.880 kişinin hem barınma hem de barınma için burada çalıştığını, beslenme ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.
“Çadır ve battaniye dağıtımı devam ediyor”
Afet bölgesi dışında 1 milyon 100 bin barınma kapasitesi oluşturduklarını belirten Oktay, buna ait iller AFAD’ın resmi internet sitesinde ilan edileceğini, vatandaşların valiliklere başvurarak veya buradan tahliye ederek bundan faydalanabileceğini söyledi. belirlenen alanlar.
Afet bölgelerinde çadır kentler kurulduğunu, çadır ve battaniye dağıttıklarını anlatan Oktay, 1 milyona yakın battaniyenin dağıtımda olduğunu ve bunu 1,5-2 milyona çıkarmak istediklerini söyledi.
Oktay, hem sahada hem de teslimat aşamasında çadır sayısının 100 bini bulduğunu belirtti.
“Nurdağı gidiş-dönüş olarak ulaşıma açıldı”
Dün tipi ve şiddetli yağış nedeniyle yollarda afet bölgesine gelenlerin olduğunu hatırlatan Oktay, buraların tamamının açıldığını söyledi. Nurdağı’nda afet nedeniyle bir yığılma olduğunu kaydeden Oktay, bugün o bölgenin gidiş-dönüş olarak ulaşıma açıldığını ifade etti.
Oktay, konteyner şehir kurulumuyla ilgili çalışmaların da başladığını anlattı.
Bölgede kurumların çok değerli çalışmalar yaptığını anlatan Oktay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışmalarından örnekler paylaşarak, emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Oktay, Kızılay’ın beslenme ihtiyacı konusunda yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.
Dün prestiji ile trafo merkezlerinden 6’sında sorun olduğunu hatırlatan Oktay, 3’ünün bakımının tamamlandığını, artık elektriği daha rahat verecek duruma geldiklerini, önümüzdeki dönemde kontrollü hareket edeceklerini ifade etti. bu konuda
Aynı gelişmenin haberleşmede de görüldüğünü ifade eden Oktay, elektriğin sağlanamadığı yerlere 1500 civarında jeneratörün gönderildiğini, yarın akşam prestijle hepsine ulaşılacağını ve elektrik enerjisi ile haberleşme sorununun tamamen çözüleceğine dikkat çekti. yarının prestiji
Oktay, doğalgaz iletimi konusuna da değinerek, “Doğalgazın geleceği bölgelerin kontrol edilmesi ve verilmesi gerekiyor, kontrollü verilecek, dolayısıyla perşembe günü de bunlarla neredeyse tüm afet bölgelerine doğalgaz ulaştırmış olacağız. kontroller.” söz konusu.
Nurdağı’nda akaryakıt kesintisinden kaynaklanan sıkıntıların giderildiğini anlatan Oktay, “Zaten 651 tanker yoldaydı, şu anda yaklaşık 150-200’e ulaştı. Gerisi hep gece uzunluğuna ulaşıyor. Ek 650 gezici tankerler geldi ve yeniden bölgeye ulaşıyor.” bilgisini paylaştı.
Depremden etkilenen Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana’da diğer illere göre rahatladıklarını belirten Oktay, kalan 6 ilde tüm kapasiteyi yoğunlaştırdıklarını vurguladı.
Ulaşımla ilgili güzel bir haberi paylaşmak istediğini ifade eden Oktay, “Aslında iktidarda olduğu gibi burada da bütün işi rahatlatan ana unsurlardan biri buydu. Orada da bize zarar verebilecek kapalı yollarımız yok. Afet bölgesine lojistik anlamda destek verme kabiliyetimiz açısından.” dedi.
“AFAD ile uyumlu çalışmalar yapılmalı”
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oktay, kurtarma çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine son yüzyılın en büyük depremlerinden birinin yaşandığına dikkat çekti. Türkiye’nin tüm imkanlarını seferber ettiğini söyleyen Oktay, tüm arama kurtarma ekiplerinin sahaya sevk edildiğini vurguladı. Öncelikle uluslararası alanda yardım sunan ülkelere arama kurtarma ve medikal anlamda destek verebilirsiniz” dedi. Oktay, söylediklerini hatırlatarak, “Ordan gelen yardımların hepsini ilin ihtiyacı doğrultusunda eksiksiz olarak bölgeye ulaştırdık. Şu anda 16 binin üzerinde gönderiyoruz, ayrıca sürekli dağıtıyoruz. . Elimizden gelen tüm imkanları seferber ettik. Bu çalışmalar sonuna kadar devam edecek.” dedi.
Bazı uluslararası yardım kuruluşlarının reddedildiğine dair iddiaların olduğunu hatırlatan Oktay, AFAD’ın Türkiye’nin afet ve acil durumlarıyla ilgilenen bir çatı kuruluş olduğunu söyledi. Oktay dedi ki:
Bunun anlamı şu ki, hangi bakanlık, hangi kurum, bu Cumhurbaşkanlığı dahil, hangi sivil toplum kuruluşu, hangi güvenlik birimi olursa olsun, yurt içinde ve yurt dışında herkes bu çalışmaya katılabilir ama değerlidir. uyum içinde yürütülürler. Türkiye Afet Müdahale Planı adını verdiğimiz çok önemli bir çalışma, tüm kurum ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yürütülen bir çalışmadır. Dolayısıyla bu büyüklükte bir afetin uyum içinde yürütülmesi düşünülemez. AFAD ile uyum içinde yürümek zorundadır. Aksi takdirde, tam bir anarşiye neden olur. “Dışarıdakini de içeridekini de kabul edip sahaya yansıtıyor. Böyle bir şey mümkün değil. Uyumun sağlanmasıyla ilgili bir yaklaşım.”
“Yangını söndürmek için tüm imkanlar seferber edildi”
İskenderun Limanı’ndaki yangın söndürme çalışmalarının sorulması üzerine Oktay, bu konuda önemli bir aşamaya gelindiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Denizden çıkan yangının söndürülmesi konusunda Deniz Kuvvetlerimizden destek aldık ve sönmek üzereydi. Az önce aldığım bilgi alevlerin tekrar hızlandığı yönünde. İmkanlarımız var, söndürmeye çalışıyoruz ve söndürmeye çalışıyoruz. İnşallah söndüreceğiz. Deniz Kuvvetleri bile tamamen seferber oldu.”