Haber

TTK Amasra Kurumu Patlama Davası Devam Ediyor

Türkiye Taşkömürü İşletmesi (TTK) Amasra İşletmesi’ne ait madende 14 Ekim 2022’de meydana gelen ve 43 işçinin öldüğü, 9 işçinin yaralandığı patlamayla ilgili 7’si tutuklu 23 sanığın davası sürüyor.

Bartın Adliyesi’nde Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nin özel olarak oluşturduğu salondaki duruşmaya tutuklu ve tutuklu sanıklar, müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ve parti avukatları katıldı.

Tanıkların dinlenmesinin devam ettiği duruşmada, organizasyonda amir olarak görev yapan Hasan Tamur, kurtarma ekibiyle birlikte kurtarma çalışmalarına katıldığını belirterek, “-320 rakımda yangını gördük, yaklaştık. 15-20 metrede ama metan gazı yoğunlaşması vardı. Bu yüzden kimliğini bilmediğim bir arkadaşımızın cesediyle yola çıktık.” dedi.

Madenci Halil Yay, 10 yıldır hazırlık işçisi olarak çalıştığını ve patlamanın olduğu gün kurumda vardiyada olduğunu söyledi.

Patlama anında kulağında baskı hissettiğini ve yaklaşık 15 dakika sonra duman çıktığını anlatan Yay, “-300 rakımda aynı bölgede 10 kişiydik. Patlamayı duyduğumuzda kötü bir şeyin olduğunu hissettik. Bir süre sonra dumanın bulunduğumuz bölgede yoğunlaşması nedeniyle maskelerimizi takıp temiz havaya çıkmak için yola çıktık.” “Yaklaşık 200-300 metre ilerledikten sonra arkamıza baktığımızda 7 kişinin kayıp olduğunu gördük. Geri döndüğümüzde 7 arkadaşımızın hayatını kaybettiğini gördük. Patlama -320 rakımda olmuş gibi görünüyor.” Şeklinde konuştu.

İşçi Erdi Demir de patlamadan önce gece vardiyasından çıktığını, olayı duyunca evinden gelerek -320 rakımda kurtarma çalışmalarına katıldığını belirtti.

Ocaktan yoğun duman çıktığını belirten Demir, “-320 dereceye indiğimizde 3-4 arkadaşımın cesedini gördük, çıkardık. Kıyafetleri sağlamdı, yanık yoktu. Ben de gazdan etkilendim, hastaneye kaldırıldım, üretim baskısı vardı, mazeret izni almada zorluklar vardı, ‘İşten çıkarıldım, ‘Çıkaracağız’. “Haftanın 1-2 günü mühendislerle görüşüyorduk. Artık her gün geliyorlar. Maske eğitimi yoktu, sadece imza attırıyorlardı. Şimdi bire bir, uygulamalı eğitim.” kelimesini kullandı.

Polis memuru olarak görev yapan Cengiz Özdemir, kurtarma çalışmalarına katıldığını ve -350 rakımda 6 arkadaşının cesedine rastladığını belirtti. “Bazıları maskelerini açmaya çalıştı ama takamadı, bazıları da takmadan koşmaya çalıştı. Tanınmıyorlardı, hepsinin yüzleri simsiyahtı.” söz konusu.

Duruşma tanıkların dinlenmesiyle devam ediyor.

Dönem

Bartın’ın Amasra ilçesinde TTK Amasra Kurumu’na ait madende 14 Ekim 2022 günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetti, 11 personel de yaralandı. Bir işçi 4 Kasım 2022’de sevk edildiği hastanede, bir işçi ise 5 Nisan’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alındı.

Şüpheliler arasında TTK Amasra Kurumu Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve kartiyeden sorumlu maden mühendisleri Başmühendis Mehmet Tural da bulunuyor. Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile Emniyet Müdürlüğü. Mühendis Şahan Kahraman “kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan tutuklanırken, 4 şüpheli hakkında adli kontrol kararı uygulandı, şüphelilerden 3’ü hakimlikçe serbest bırakılırken, 9’u ise emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı. savcılık. Soruşturma sürecinde bu şüphelilerden biri hakkında takipsizlik kararı verildi.

İddianamede, tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekçi, Soylu ve Tural için 42 ayrı suçtan “olası kastla öldürme” suçundan toplam 840 yıldan 1050 yıla kadar, toplam 4 yıl 16 aydan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. “Muhtemel kastla yaralama” suçundan 4 kez hapis cezası. yapılıyor.

İddianamede, bu 4 sanık için iki suçtan toplam 844 yıl 16 aydan 1062 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, 3’ü tutuklu diğer 19 sanık ise 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırıldı. “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan dava açıldı. kadar hapis cezası talep ediliyor.

28 Nisan’daki duruşmada mahkeme heyeti, örgüt müdür yardımcısı Salih Atmaca’yı adli gözetim şartıyla serbest bıraktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu