Haber

Kıbrıs Yüksek Öğretim Kurulu’nda diplomanın da ismin de sahte olduğu ortaya çıktı

İSTANBUL – KKTC’deki ‘sahte diploma’ krizi henüz çözülmedi. Yüksek Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Uyum Kurulu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı’nın Danıştay’a sunduğu diplomadaki ismin Turgay Salih Zeki isimli kişiye ait olduğu iddia edildi. Avcı’nın diplomasının gerçekliğini araştıran YÖDAK heyetinin edindiği bilgiye göre, Turgay Salih Zeki isminin ne Güney Kıbrıs ne de Kuzey Kıbrıs kayıtlarında yer almadığı belirlendi. Komite, Danıştay tarafından atanan polis güçlerini soruşturmayı genişletmek yerine ‘dar’ tutmakla suçluyor.

BULUNDUĞU KURUMA DAVA AÇTI

Kıbrıs’ın YÖK’ü YÖDAK’ta sahte diplomanın ortaya çıkması üzerine bir akademisyen görevden alındı. Bu gelişme üzerine YÖDAK Lideri dahil tüm üye ve rektörlerden diplomalarını transkriptleriyle birlikte oluşturulan heyete ibraz etmeleri istendi. YÖDAK Lideri Turgay Avcı diplomasının gerçek olduğunu kanıtlayamadı. Ardından başkanlığını yaptığı YÖDAK’tan şikayetçi oldu ve süreci yargıya taşıdı. Mahkeme ayrıca Avcı’dan diplomasının gerçek olduğunu kanıtlamasını istedi. 12 Ocak’ta diplomasını Danıştay’a götüren Avcı’nın transkriptini teslim etmemesi üzerine mahkeme tarafından süreci araştırmak üzere bir polis ekibi görevlendirildi.

‘CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN ATANAN BİRİNİ SORGULAYAMADIK’

Geçtiğimiz günlerde mahkemenin görevlendirmesi üzerine soruşturmayı yürüten polis ekibiyle bir toplantı yapan YÖDAK heyeti, emniyet güçlerinin ilgili makamlardan Turgay Avcı’nın transkriptini talep etmediğini belirtti. Polis grupları Avcı’nın diplomasını sorgulayarak süreci tamamlamaya çalışıyor. Bu gelişme Kıbrıs’ta soruşturmanın örtbas edilmeye çalışıldığı yorumlarına neden oldu. YÖDAK bünyesinde soruşturmadan sorumlu heyet, tutanakların sorgulanmasının zorunlu olduğunu belirterek emniyet güçlerini davet etti. Emniyet güçleriyle yapılan görüşmede YÖDAK heyetine kolluk kuvvetleri tarafından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın görevlendirdiği bir kişiyi sorgulayamayacaklarının söylendiği de iddia edildi.

DİPLOMDA TURGAY SALİH ZEKİ ADI YAZAN KİŞİ YOK

YÖDAK heyeti ayrıca adliye ve polis ekipleriyle paralel olarak ayrı bir soruşturmayı sürdürüyor. Heyet, 12 Ocak’ta Turgay Avcı’nın mahkemeye gösterdiği diplomadaki Turgay Salih Zeki isminin peşine düşerek, Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs’ta diplomadaki ismi sorguladı. Ancak adanın her iki bölgesinde de Turgay Salih Zeki adında kimsenin bulunmadığı öğrenildi. Heyet şimdi Turgay Salih Zeki’nin kim olduğunu soruyor ve polisin de bu ismin peşine düşmesi gerektiğini belirtiyor.

İDDİA: 1974’TEN ÖNCE ADI TURGAY ZEKİ’YDİ

Turgay Avcı’nın, 1974 öncesindeki adı olan Turgay Zeki adıyla Güney Kıbrıs pasaportuyla Beyrut Amerikan Üniversitesi’ne gittiği iddialar arasında yer alıyor. Turgay Salih Zeki isminin Turgay’ın diplomasına nasıl dahil edildiği henüz bilinmiyor. Avcı. Kıbrıs Kesintili Türk Yönetimi’nin 1974 yılında yürürlüğe koyduğu soyadı kanunundan sonra Turgay Zeki, Turgay Avcı oldu.

haber-yuregir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu