Haber

Avrupa’ya korkutan uyarı: Kontrolden çıktı

Güney Avrupa’nın geniş kesimleri rekor sıcaklıklardan etkilenmeye devam ederken, kıta genelinde orman yangınları devam ediyor.

Sicilya’da sıcaklıklar 46.3 dereceyi bulurken, Yunanistan ve İsviçre Alpleri’nde itfaiye ekipleri alevlerle boğuşuyor.

Bilim adamları, iklim değişikliğinin sıcak hava dalgalarını daha uzun, daha şiddetli ve daha sık hale getirdiğini söylüyor.

Dünya çapında milyonlarca insan aşırı hava olaylarıyla karşı karşıya. ABD ve Çin sıcak hava ile mücadele ederken, Doğu Asya yoğun yağış alıyor.

TÜM ZAMANLARIN EN SICAK

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), sıcak hava dalgalarının önümüzdeki yıllarda daha şiddetli olacağını söylüyor. Örgüt, aşırı hava olaylarının iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazlasını yapma ihtiyacını da vurguladığını vurguluyor.

İtalya, İspanya, Yunanistan ve Balkanlar’ın bazı bölgelerinde yüksek sıcaklıklardan kaynaklanan sağlık riskleri için kırmızı alarm devam ediyor.

İspanya’nın kuzeybatısındaki Figueres’te 45.3 santigrat derece, Sardinya’daki Bauladu’da 44.5 santigrat derece ve Sicilya’daki Litaca’da 46.3 santigrat derece idi.

Avrupa’daki sıcaklık rekoru, Ağustos 2021’de Sicilya’nın Palermo bölgesinde 48,8 santigrat derece idi.

Aşırı sıcak hava, ortada Çin ve ABD olmak üzere dünyanın diğer bölgelerini de etkiledi.

ABD’nin güneybatı eyaletlerinde yaşayan 80 milyondan fazla kişiye sıcaklık uyarısı verildi.

Kaliforniya’daki Death Valley’de Pazar günü sıcaklık 52 derece iken Arizona eyaletinin başkenti Phoenix’te 18 günde 43 dereceyi gördü.

İngiliz Meteoroloji Ofisi’ne göre, tüm zamanların en sıcak hava rekoru Pazar günü 52.2 derece ile Çin’de kırıldı. Ancak kayıt şimdi doğrulanmadı.

KONTROL DIŞI

Reading Üniversitesi’nden Prof. Hannah Cloke “İşlerin kontrolden çıktığına dair bir his var. Neler olup bittiğini tam olarak anlamak için çok çalışmak gerekiyor. Bu ısı dalgaları korkutucu. Bunun gerçekten ölümcül olacağını biliyoruz” dedi.

KAYNAK: BBC İNGİLİZCE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu