Ekonomi

3 yılda bir ilk: Türkiye’nin risk primi 350 baz puanın altına düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uygulamaya koyduğu parasal sıkılaştırma ve destekleyici tedbirlerle ülkenin risk priminde önemli bir iyileşme sağlandı.

Türkiye’nin borç ödeme gücünü gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) son dönemde 364 puana geriledi.

Bugünkü gelişmeyle birlikte CDS 36 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 348,2 puana ulaştı.

CDS nedir?

Türkçede kredi risk primi veya kredi temerrüt swapı olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap), aslında bir tür sigorta işlemi olarak tanımlanabilir.

Bir ülkenin hazinesine veya şirketine borç verirken borcun ödenmemesi durumunda aldığınız sigorta poliçesine CDS denir ve genellikle tezgah üstü (OTC) yani tezgah üstü piyasalarda işlem görür. herhangi bir borsa düzenlemesine tabi değildir.

CDS primi nasıl hesaplanır?

CDS’ler genellikle ülkelerin dış borçları karşılığında büyük uluslararası yatırım bankaları tarafından sağlanmakta ve bu ülkelerin borçlarını çevirememesi durumunda ödemeyi bu banka üstlenmektedir. Bu bankalar söz konusu ülkenin geri ödeme kabiliyetini ve makroekonomik koşullarını inceleyerek bir risk oranı belirlemektedir.

Bu oranın belirlenmesinde uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verdiği derecelendirmeler önemli rol oynasa da daha birçok faktör de dikkate alınmaktadır.

Ekonomisi güçlü olan ve geri ödeme sorunu yaşamadığı düşünülen ülkelerin risk primi düşük oranda belirlenirken, geri ödemede sorun yaşadığı düşünülen ülkelerin risk primi yüksek oranda belirleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu