Ekonomi

Türkiye ikinci tur için sandık başına gidiyor

Türk siyasi tarihinde ilk kez yaşanacak olan ikinci tip cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanma süreci, Türkiye genelinde saat 08.00’de prestij ile başlayacak ve saat 17.00’ye kadar devam edecek.

Ancak saat 17.00 olmasına rağmen sandıkta oy kullanmak için bekleyen seçmenler, sandık kurulu başkanı tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacaklardır.

Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ve kimliklerini gösteren resmi belgelerden biri ile fotoğraflı olarak tereddütsüz oy kullanabilecek.

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdı getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi formunu almayanlar, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecek.

Cep telefonu, kamera, sinema kamerası gibi manzara kayıt cihazları veya iletişim cihazları ile oy kullanma yerine girilmesi yasaklanacaktır. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılır.

Oy verme işlemlerinin sona ermesinin ardından oyların sayım ve dökümüne geçilecek.

Hastalık veya sakatlık nedeniyle yatalak olan seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturulacak. Bu seçmenler, mobil sandıklarda oy kullanabilecek.

Ayrıca görme engelliler, 14 Mayıs seçimlerinde olduğu gibi kendileri için hazırlanan şablonla ilk kez bu seçimde oy kullanabilecek.

Gümrüklerde oy verme işlemleri devam ediyor

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı yaklaşık 3,5 milyon seçmen için 73 ülkede 151 temsilcilikte 167 noktada sandık kurulları kuruldu. Yurtdışı temsilciliklerde oy kullanma süreci 24 Mayıs’ta sona erdi. İkamet ettikleri ülkede belirlenen süre içinde oy kullanamayanların gümrük kapılarındaki oy kullanma işlemleri saat 17.00’ye kadar devam edecek.

Yurtdışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirildi. Ankara ATO Kongresi’nde bulunan Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’nda saklanan oylar, yurt genelinde oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı olarak sayılacak.

oy kullanma istasyonları

Kapatılan sandıklar, oyların kapanmasını ve seçmenin özgürce oy kullanmasını sağlayacak şekilde olacak ve içinin dışarıdan izlenmesine izin vermeyecek.

Görevli heyet üyeleri, adaylar ve gözlemciler (gözlemciler) sandıkta yaka kartı, amblem veya partilerini gösteren herhangi bir işaret taşıyamazlar.

Sandık başkanı ve üyeleri göreve başlamadan önce sandık önünde yemin ederek sandıkların boş olup olmadığını kontrol edecekler.

Sandık alanındaki düzenleme, sandık kurulu başkanı tarafından yapılır. Önder, sistemi bozmaya çalışanları uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandıktan atabilecek.

Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenin sandık süreçlerini izlemesini engelleyecek nitelikte olmayacaktır.

Oylamada hamile, hasta, engelli ve yaşlılara öncelik verilecek.

Hiç kimse sandıkta seçmene, kullanacağı oy konusunda müdahale edemeyecek, öneride bulunamayacak veya tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler, oylarını kullandıktan sonra sandıktan çıkacak.

Seçim günü yasakları

Seçim yasakları kapsamında saat 00:00’a kadar alkollü içki satışı yapılamayacak, alkollü ve halka açık yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasaklanacak. Oy kullanma süresi boyunca eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri olan restoranlarda sadece yemek yenebilecektir.

Düğün, seçim yasaklarına ve belirlenen kurallara uyulmak kaydıyla saat 18:00’den sonra yapılabilir.

Güvenliği ve düzeni sağlamakla görevli olanlar dışında hiç kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organları, seçim günü saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarına ilişkin haber, tahmin ve yorum yapamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında saat 18:00-21:00 saatleri arasında sadece YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilir.

Seçim günü saat 21:00’den sonra tüm yayınlar ücretsiz olacak ancak YSK tarafından gerekli görülmesi halinde saat 21:00’den önce yayın yapılmasına karar verilebilir.

Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Birden fazla adaya “Evet” veya “Tercih” damgası basılmamış oylar geçersiz sayılır.

Oy pusulasının bütünlüğünü bozacak şekilde yırtılması veya yırtılması ve oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine rastgele özel işaret, isim, imza kaşesi veya parmak izi basılması da oyunu geçersiz kılar.

Ayrıca, oy pusulasında açık bir şekilde karalama, karalama, işaretleme veya zarftan işaretleme amaçlı herhangi bir madde çıkması halinde oylar geçersiz sayılacaktır.

haber-arnavutkoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu