Haber

Sudan’da Gıda Güvenliği Endişelendiriyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Sudan’daki gıda güvenliği durumunun “son derece endişe verici” olduğunu ve ülke çapında 20,3 milyon insanın akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu bildirdi.

FAO Sudan Temsilci Yardımcısı Adam Yao, internet üzerinden katıldığı BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında ülkedeki gıda durumu hakkında bilgi verdi.

Yao, “Sudan’daki gıda güvenliği durumu son derece endişe verici. En son Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırma raporuna göre, Temmuz-Eylül 2023 tahmini, gıda güvensizliği yaşayan insan sayısının geçen yıla göre neredeyse iki katı. Bu, 20,3 milyon insan demek.” Bu, nüfusun yüzde 42’sinden fazlasının şu anda yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu anlamına geliyor. Bu, Sudan’ı dünyadaki gıda güvencesizliği en yüksek ülkelerden biri yapıyor. 6,2 milyondan fazla insan kıtlıktan birkaç adım uzakta.” söz konusu.

Yao, nisan ayının ortasından bu yana çatışmalara sahne olan Sudan’da, başkent Hartum, Güney ve Batı Kordofan ve Darfur bölgelerinin açlıktan en çok etkilenen yerler olduğunu belirterek, bu bölgelerdeki nüfusun yarısından fazlasının açlıkla karşı karşıya olduğunu ifade etti. şiddetli açlık Yao, “Aileler inanılmaz derecede acı çekiyor ve bunu kendi gözlerimle gördüm” dedi. dedi.

FAO’nun tahıl üretimini artırmak için çalıştığını belirten Yao, 6,5 milyon insanın beslenmesini ve gıda güvenliğini güçlendirmek için yaklaşık 1,3 milyon çobana destek vereceklerini bildirdi.

Sudan’daki çatışmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı için tehdit olarak gördüğü Hızlı Destek Güçleri’nin (HDK) 2 yıl içinde orduya tam entegrasyonunu talep etti.

HDK’nın sivil iktidara gelmesinden sonra yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan gerilim, 15 Nisan sabahı Hartum’da ve çeşitli kentlerde taraflar arasında silahlı çatışmaya dönüştü.

Başkent Hartum ve çevresi ile özellikle batı kentlerinde devam eden şiddetli çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler, Sudan’daki çatışmalar nedeniyle 4 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini bildirdi.

haber-camoluk.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu