Sağlık

Hayat Kurtaran Nükleer

Yüzyılın molekülü florodeoksiglukoz, kötü huylu hücreleri belirlemeye yardımcı oluyor

Küresel iklim değişikliği ve artan elektrik fiyatları gibi sorunların analizinde değerli bir güç kaynağı olarak gösterilen nükleer, gıda güvenliğinin sağlanması, içme suyuna erişim, çevrenin korunması ve ilaç gibi birçok alanda da önemli katkılar sağlıyor. Özellikle kanserin teşhis ve tedavisinde büyük rol oynayan nükleer teknoloji hayat kurtarıyor.

Radyofarmasötik adı verilen az miktarda radyoaktif maddeyi kanser dahil çeşitli hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanan ve hızla gelişen bir tıp alanı olarak öne çıkan nükleer tıp, normal dokuları korurken kanser hücrelerini hedef alması açısından büyük değer taşıyor. , hem sağlıklı hücrelere hem de kanserli hücrelere zarar verebilen kemoterapinin aksine. taşıma.

Radyolojik görüntüleme teknikleri ve yapılarında radyoaktif kısımlar (radyonüklitler) içeren farmasötik dozajlar, başta kanser olmak üzere hastalıkların erken ve doğru teşhis edilmesinde ve uygun tedavinin uygulanmasında en değerli adımı oluşturmaktadır. Bu yolların başında bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans (MR) görüntüleme ve dokuların pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması “yüzyılın molekülü” olarak adlandırılan florodeoksiglikoz kullanır.

Flor-18 radyoizotopu ile etiketlenmiş bir molekülü incelenmekte olan bölgeye iletmek için intravenöz olarak uygulanan ve doğal glikoza benzer steril, berrak bir çözelti olan florodeoksiglukoz kullanılır. Radyoizotop vücuda girdikten sonra tıpkı bir el feneri gibi glikoz emiliminin fazla olduğu oluşumları aydınlatır. Söz konusu çözüm, sağlıklı hücrelere göre metabolik olarak daha aktif olan malign hücrelere işaret etmektedir.

Bu sayede radyolog, hasta tomografi cihazının içindeyken bilgisayar ekranında parlak, karanlık ve normal alanları görebilir. Bu işlem sayesinde 4-5 mm çapındaki patolojik odaklar tespit edilebilmektedir. Hassas ölçüm, tedavi sonrası hastanın takibinin başarısı açısından da büyük önem taşımaktadır.

Rosatom radyofarmasötik yelpazesini genişletiyor

Mersin’in Gülnar ilçesinde Akkuyu Nükleer Santrali’ni kuran Rusya Devlet Nükleer Santrali Rosatom, dünya radyofarmasötik pazarında da adından söz ettiriyor.

Rosatom’un yurtdışı yatırımlardan sorumlu şirketi Rusatom Overseas, Bolivya’nın El Alto kentinde bir Nükleer Araştırma ve Teknoloji Merkezi (NRTC) inşa ediyor. NRTC tesislerinden biri, radyoizotoplar (örn. flor-18) ve radyofarmasötikler (örn. florodeoksiglikoz) üretmek için tasarlanmış bir siklotrondur.

Rusatom Yurtdışı Lideri Evgeny Pakermanov, “Florodeoksiglukoz haklı olarak ‘yüzyılın molekülü’ olarak adlandırılıyor. Bu element daha çok vücut organ ve dokularının bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme ve pozitron emisyon tomografi (PET) taramasında kullanılır.”

Rosatom ayrıca Avrupa’nın en büyük radyofarmasötik fabrikasının inşaatına da başladı. Bu yeni tesis, Rusya’nın kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıkların ve kanserlerin tanı ve tedavisinde büyük ilgi gören elementlerin üretimini artıracak.

Fabrika, Obninsk’te Rosatom, NIFHI’nin bir yan kuruluşu olan Karpov Fizik ve Kimya Bilimsel Araştırma Enstitüsü’ne ait arazi üzerine inşa ediliyor. Rusya’nın en büyük radyofarmasötik üreticilerinden biri olarak NIFHI, çok çeşitli tanısal ve terapötik radyofarmasötikler üzerinde temel araştırma ve geliştirmeler yürütür ve radyokimyasal üretim formüllerini ve süreçlerini iyileştirir. Yeni fabrikanın 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Üretim süreçleri, ilaç üretimi için uluslararası bir kalite kontrol sistemi olan iyi üretim uygulamalarına (GMP) tam uyum içinde yürütülecek. Fabrikanın temel atma töreninde konuşan Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, “Dünya çapında çok sayıda inşaat işi yapıyoruz ve burada en iyi inşaat teknolojimizi kullanacağız. Üstelik nükleer tıp merkezleri kurma konusunda da tecrübeliyiz. Örneğin geçen yıl Dmitry Rogachev Pediatrik Hematoloji, Onkoloji ve İmmünoloji Merkezi’nde böyle bir tesis inşa ettik.”

Rosatom, 21 üretim hattına sahip fabrikasında onlarca yeni radyofarmasötik ve aktif ilaç üretmeyi planlıyor. Bunların ortasında iyot-131, samaryum-153 ve molibden-99 gibi bilinen ve çok ilginç izotoplar yer alır. Fabrika ayrıca lutesyum-177, aktinyum-225, radyum-223 ve diğer izotoplara dayalı aktif radyofarmasötikler ve ilaçlar üretecek.

Rus nükleer şirketi, dünyada lutesyum-177 için kaynak malzeme olarak kullanılan iterbiyum-176 ve lutetyum-176 izotoplarının ticari üretimini başlatan ilk şirketler arasındadır. Bu arada, şirket çalışanları lutesyum-177 için bir dizi üretim yöntemi geliştiriyor ve uyguluyor. Bu izotop, ameliyat edilemeyen tümörlerin ve metastazların tedavisi için gelişmiş, amaçlı radyofarmasötiklerin çoğunda bulunur. Lutetium-177 şu anda Rosatom’a bağlı iki kuruluş tarafından elde edilmektedir. Küresel olarak, bu izotopu içeren radyofarmasötiklerin yaklaşık yüzde 30’u Rus menşeli ham maddelerden üretilmektedir. Actinium-225 ise prostat kanseri gibi lutetium-177 gibi ameliyat edilemeyen metastatik kanserlerin tedavisi için en umut verici diğer izotop olarak kabul edilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberkozluk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu