Haber

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül Hakaret Davasında Hapse Mahkûm Edildi

ORHAN BOZKURT

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 17 Haziran 2023’te sokak ortasında kendisine saldıranlara hakaret ettiği iddiasıyla sokak ortasında saldırıya uğrayan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül hakkında açılan dava sonuçlandı. Aygül, “hakaret” suçundan 2 ay 5 gün hapis cezasına çarptırıldı.

17 Haziran 2023’te Bitlis’in Tatvan ilçesinde, yine yakınları ve polisin saldırısına uğrayan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül’e yapılan saldırının ardından Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, saldırganlardan Yücel Baysalı’ya hakaret etmekle suçlanmıştı. defans oyuncusu Engin Kaplan ve boksör defans oyuncusu Yücel Baysalı. Bu iddiayla dava açıldı. Tatvan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘hakaret’ iddiasıyla hazırladığı iddianame, Tatvan 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi ve mahkeme, davanın ‘basit yargılama usulü’ ile görülmesine karar verdi. CMK 251. madde kapsamında Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘basit yargılama usulü’ ile görülen davada gazeteci Aygül, 2 ay 5 gün hapis cezasına çarptırıldı. ‘Hakaret’ suçundan cezayı veren mahkeme, cezanın Türk Ceza Kanunu’nun 58. maddesinde öngörülen tekerrür kararlarına göre infaz edilmesine karar verdi.

Aygül, önceki haberlerinden dolayı aldığı cezalar nedeniyle yeni cezalarına tekerrür kararı uygulanacağı için cezasının tamamını kapalı ceza infaz kurumunda geçirecek. Kararda ‘sanığın suçlu kişiliği’ dikkate alındığından para cezası gibi alternatif yaptırımlara çevrilmemesi dikkat çekti.

“ÖLMEMİŞ OLDUĞUM İÇİN CEZAEVİNE GİDECEĞİM”

Sinan Aygül şunları söyledi:

“Saldırıya uğradığım için neredeyse cezalandırılacağımı, tutuklanacağımı daha önce söylemiştim. Dava birisine karşı, başkası lehine de olabilirdi ama bu kadar zor olabilirdi, mecburdu. Her gelişmenin skandala gölge düşürdüğünü söyledim. Söylediklerimiz birer birer gerçekleşiyor. Saldırganlar serbest, muhtemelen çok küçük bir grup. “Cezasını çekecekler, göreve dönecekler, ellerinde sopa, ellerinde devletin silahıyla yine terör estirecekler.” bel. Ben halkın, milletin çıkarlarını savunduğum için saldırıya uğradım, ölmediğim ve ölümden döndüğüm için hapse gireceğim. Kolay yargılama usulüyle karar verildi, avukatım itiraz etti, duruşma yapılacak. Bir duruşma olacak. Böyle bir durumda verilen indirim kaldırılacak ve 2 ay 27 gün hapis cezasına çarptırılacağım. Adli Tıp raporu, verilecek cezanın boyutunu doğrudan etkileyen bir rapordur. Mahkemenin sevk ettiği Adli Tıp Kurumu’nun verdiği rapor çelişkili. Yüzün iki noktasında belli olan sabit bir iz mevcuttur. Raporda elmacık kemiğinde 1,5 iz görülüyor. Alnında cm çapında bir çöküntü ve farklı bir iz olduğunu söylüyor. Ancak değerlendirme yüzde sabit bir yara izi olmadığını söylüyor. Mahkeme kendi içinde bile çelişkili olan bu rapora göre karar verecek. “Buna itiraz edeceğiz ve gelişmiş birimlerin bulunduğu bir Adli Tıp merkezine gönderilmesini talep edeceğiz.”

“İŞTİRAKLER ORTAYA ÇIKMADI, FAİLLER SUÇLANACAK”

Olayın münferit bir olay olmadığını ancak azmettirenlere yönelik herhangi bir adım atılmadığını kaydeden Aygül, görüntülere ve itiraflara rağmen faillerin neredeyse beraat ettiğini söyledi. Aygül konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu olayın münferit bir olay olmadığını herkes biliyor. Bu olayı kimler yaptı, kimden talimat aldı sorularının cevabı yok. İlk başta hızlı, şeffaf ve aktif bir soruşturma süreci vardı ve herkes gerekli bilgiye sahipti. Yargı ve idarenin gereğini yapacağı algısı oluştu, ancak gerçek ortaya çıkınca İçişleri Bakanlığı bizzat olayı gündeme getirerek olayı ‘kavga’ olarak nitelendirerek ‘yaralama’ gerekçesiyle dava açtı. ‘cinayete teşebbüs’ yerine ‘ilk duruşmada tahliye edilmeleri, hakkımda uzaklaştırma kararı verilmesi, hapis cezası verilmesi, Adli Tıp raporunun kendi içinde çelişse de lehte sayılabilecek nitelikte olması vb.’ Süreci zan altında bırakın. Açıkçası bu kurallar çerçevesinde adil bir sonuç beklemiyoruz.”

AKIN DAVASI 25 OCAK’TA

Öte yandan Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin koruması Engin Kaplan ile boksör koruması Yücel Baysalı’nın gazeteci Sinan Aygül’e saldırdığı davanın “silahla kasten yaralama” suçundan tutuksuz yargılandığı davanın ikinci duruşması sürüyor. “25 Ocak Perşembe günü saat 15:00’da gerçekleştirilecektir. Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu