Sağlık

Ailesi cezaevinde olan çocuklara nasıl yaklaşılmalıdır?

Ailesi cezaevinde olan çocuklara nasıl yaklaşılmalıdır?

Çocuğun telefon görüşmelerine veya açık tartışmalara katılması önemlidir.

Ebeveynlerden birinin veya her ikisinin cezaevinde olmasının çocukların duygularında değişikliklere neden olacağını belirten uzmanlar, bu çocukların duygularını ifade edebilmelerinin, dahil olmalarının ve anlaşıldıklarını hissetmelerinin çok önemli olduğunu söylüyor. Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, cezaevinde ebeveyn/ebeveynlerle düzenli toplantı yapılmasının önemine vurgu yaparak, “Çocuğun telefon görüşmesine, yazışmalara veya açık toplantılara katılması ilişkinin devamını ve güçlenmesini sağlayacağı gibi aynı zamanda ilişkinin güçlendirilmesine de yardımcı olacaktır. cümlenin bitiminden sonra daha kolay uyum sağlıyorlar.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocukların ebeveynlerinden birinden veya her ikisinden aynı anda ayrılmasını değerlendirdi.

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocukların sağlıklı gelişimi için düzenin her zaman çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Ani ayrılıklar yetişkinler için travmatik olabilirken, çocuklar için etkileri daha yoğun olabiliyor. Çocuğun gelişim dönemine göre; Bazen olayı anlamaları ve neden-sonuç ilişkisi kurmaları çok daha zor olabiliyor. “Belirsizlik çocuklarda kaygı ve kaygıyı artırırken, bu belirsizliğe neden olan durum anne ve babadan ani, beklenmedik bir ayrılık olduğunda çocukların kaygısı çok daha yoğun bir şekilde artabiliyor.” dedi.

Ayrılığın nedeni ebeveynlerden birinin veya her ikisinin cezaevine girmesi ise ne yapılmalıdır?

Ani ayrılık durumlarında çocuğun güvenliğinin, sisteminin ve rutininin devamlılığının sağlanmasının önemine dikkat çeken Aydoğdu, şöyle devam etti:

“Çocuğun ayrılığın nedeni hakkında basit, kolay ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirilmesi önemlidir. Ayrılığın nedeni ebeveynlerden birinin veya her ikisinin cezaevine girmesi ise; Çocuk yakalanma, cezaevine girme, mahkeme süreçleri ve kararın verilmesi gibi uzun ve zorlu süreçlerden geçerken, her sürece bağlı olarak çocuğun duyguları değişebilmektedir. Değişen süreçler duyguların değişmesine neden olur. Bu nedenle çocuğun duygularını ifade edebilmesi, dahil edildiğini ve anlaşıldığını hissetmesi çok önemli” dedi.

Çocuğun açık görüşlere katılması önemlidir.

Cezaevinde ebeveyn/ebeveynlerle düzenli olarak görüşmenin önemine dikkat çeken Aydoğdu, “Çocuğun telefon görüşmesine, yazışmalara veya açık toplantılara katılması hem ilişkinin devam edip güçlenmesini sağlayacak hem de uyum sağlamasına yardımcı olacaktır. Cümlenin bitiminden sonra daha kolay.” söz konusu.

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocuk için bu süreçlerin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde yürütülmesi halinde çocukların ruh sağlığının ve dayanıklılığının artacağını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bunların yanında; Bu becerilerin kazanılmasında mizaç, bilişsel kapasite ve duygu düzenleme stratejileri de oldukça önemlidir. Psikolojik dayanıklılığı iyi olan çocuklar ve yetişkinler; “Problem çözme kapasitelerinin arttığı, günlük hayatta karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelebildikleri, başkalarıyla ilişki kurmada zorluk yaşamadıkları görülüyor.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu