Haber

5 Bin TL’lik Emekli Maaşı İle Geçinmeye Çalışan Kadın, Kirası 10 Bin TL’ye Çıkınca Hayatına Son Vermek İstedi

Ev sahibinin kabusu her geçen gün artarak devam ediyor. 5 bin TL emekli maaşı ile geçinmeye çalışan Hülya Nevzat Erinç, kirası 10 bin TL’ye çıkınca intihar etmek istedi. Olayla ilgili konuşan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, “Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en ciddi konut kriziyle karşı karşıya. Konut sahipliği oranı tarihimizin en düşük noktasına ulaştı. Türkiye Cumhuriyeti anayasasında yer alan ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ev sahibi yapmakla yükümlüdür’ hükmü neredeyse yarı yarıya ihmal edilmiştir. Son iki yılda korkunç bir tabloyla karşı karşıya kaldık” dedi.

‘Sahibi hiçbir şekilde konuttan çıkaramaz, baskı uygulayamaz’

Ev sahibinin kabusu hiç bitmez. Hemen hemen her gün kiracı ve ev sahibi arasındaki tartışmalara ve kavgalara tanık oluyoruz.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yaşayan ve hayatını kaybeden eşinin emekli maaşı ile geçinmeye çalışan Hülya Nevzat Erinç, hayatını kararttı. Erinç’in sahibi 3 bin lira olan kirayı 10 bin liraya çıkarmak istedi.

Kirayı ödeyemeyen ve çaresiz kalan Erinç, intihara teşebbüs etti. Hastaneye kaldırılan Erinç yaşam mücadelesi verirken, kira fiyatlarına yapılan fahiş zamlar yeniden gündeme geldi.

“Son iki yılda korkunç bir tabloyla karşılaştık”

Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin en ciddi konut kriziyle karşı karşıya olduğuna işaret eden Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, “Konut sahipliği oranı tarihimizin en düşük noktasına ulaştı. Türkiye Cumhuriyeti anayasasında yer alan ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ev sahibi yapmakla yükümlüdür’ hükmü neredeyse yarı yarıya ihmal edilmiştir. Son iki yılda korkunç bir tabloyla karşı karşıya kaldık.”söz konusu.

“Öncelikle yasal bir düzenleme var. Bu mevzuatta 1 Temmuz 2023 ile 1 Temmuz 2024 arasındaki kira artışları yüzde 25 kuralı ile sınırlandırılıyor.Avukat Kiraz şunları söyledi: “Hülya hanım bu artışla taciz edilmemesini istediğinde ev sahibi Hülya’yı hiçbir şekilde evden çıkaramaz, hiçbir şekilde baskı kuramaz. Baskı yaparsa Türkçe’de yaptırımı vardır. Ceza Kanunu Kira hukuku açısından da haklarımızı bilmemiz gerekiyor.”

Hollanda, Fransa ve İspanya’da çokça gördüğümüz ‘kiralık sosyal konut’ uygulamasını Türkiye’nin benimsemesi gerekiyor.

Türkiye’de çok önemli bir ekonomik krizin yaşandığına dikkat çeken avukat Kiraz, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki soruna ilişkin herhangi bir analiz üretilmediğini vurguladı. Avukat Kiraz sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada çok önemli bir konut krizi var, çok önemli bir ekonomik kriz var. Bu krizi yaratanlar ev sahibi ile kiracılar arasındaki sorunlara çözüm üretemiyor. Ne yazık ki okulların açıldığı ve öğrencilerin önemli bir sirkülasyona girdiği dönem olan Eylül ayında bu tablo azalacak gibi görünmüyor. Mevcut ekonomik yapıyı koruyan zihniyetle Türkiye’nin bu tablodan çıkması mümkün değil. Hollanda, Fransa ve İspanya’da çokça gördüğümüz ‘kiralık sosyal konut’ uygulamasını Türkiye’nin benimsemesi gerekiyor. Toplu konut, devletin, belediyelerin ve özel şubenin çok rahatlıkla üretebileceği konutlardır.”

Kira sorunuyla birlikte kültürel bir çöküş yaşadığının altını çizen avukat Kiraz, şunları söyledi: “Türkiye’de kiralık konut sıkıntısı ile yaşadığımız en büyük sorun, özellikle şehirlerde yaşayan entelektüel kesimin yabancılara emlak satışı ve fiyat artışları nedeniyle sosyal yabancılaşmasına yansımıştır. Örneğin Kadıköy’deki birçok gazeteci ve avukat başka şehirlere taşınıyor. Bu artış devam ettiği sürece şehrin yeni zenginleri buraya gelir. Bu semtlerin dokuları bozulmakta ve sosyolojik tabloyu değiştirmektedir. Mevcut tablo bir kültürel çöküştür ve bu tabloyu çözebilecek unsur Türkiye’nin mevcut siyasi yapısındaki değişimdir.dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu